Eva: "Op een kamermuziekfestival vorm je tijdelijke teams die
in heel kort tijdsbestek tot het uiterste gaan. Als artistiek directeur vind ik het een
uitdaging om toptalenten en persoonlijkheden van de internationale scene bij elkaar te plaatsen in onverwachte combinaties. Dat levert vuurwerk op en dat is wat ik wil overbrengen: spannende concerten waar musici én luisteraars voelbaar in opgaan."

Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag

 

Eva Stegeman is oprichter en artistiek leider van Classical Encounters (voorheen: Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag) dat sinds 2003 elk jaar plaatsvindt in Den Haag en omstreken. Onder haar bezielende leiding brengt het festival jaarlijks een keur van (inter)nationale topmusici bijeen. Het festival heeft een vaste plaats verworven in het Haagse en Nederlandse muziekleven enl staat bekend om zijn hoge artistieke kwaliteit en innovatieve karakter. Muziek klinkt in combinatie met andere kunstvormen, festivalbezoekers worden nauw bij de concerten betrokken en vaak vinden concerten plaats op alternatieve locaties buiten de concertzaal.

 

De 16de editie 'Music Never Dies' vindt plaats van 8 tot en met 12 mei 2019 in Den Haag, Voorschoten, Scheveningen en Leiden.

 


 

 

 

 

 

Eva: “Het gaat me vooral om de teamsport van een kleine groep kunstenaars en de gezamenlijke muzikale reis die je maakt, juist ook met het publiek. Ik word gedreven door een onophoudelijke zoektocht naar momenten waarop iedereen lijkt uit te stijgen boven de alledaagse zorgen, zichzelf optilt, verbondenheid voelt en wezenlijk geraakt is. Waar het de componist om ging, of waar het wellicht ons allemaal om te doen is, datgene wat ons vaak domweg uit handen glipt.”

Beleving en innovatie vormen de artistieke uitgangspunten van het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag. Het festival biedt een inspirerend platform: een ontmoetingsplek voor kamermuziekliefhebbers en een broedplaats voor creatief avontuur. Verrassende uitvoeringsvormen heffen barrières van de traditionele concertpraktijk op en verleiden ons publiek tot 'reikhalzen', want een ademloos luisterend publiek – in wisselwerking met de musici – zien we als een onmisbare partner. Aandachtige stilte kan niet worden opgelegd, zij kan alleen ontstaan onder de juiste voorwaarden en precies hierin schuilt onze artistieke kracht.

De rijkdom van meerdere eeuwen kamermuziekrepertoire wordt gecombineerd met het vernieuwende van het experiment, mits vorm en inhoud elkaar aanvullen. Het festival voorziet liefhebbers in Den Haag en omstreken van een hoogwaardig kamermuziekaanbod en we zijn gedreven ook komende generaties te laten ervaren dat kamermuziek veel meer is dan alleen het zo goed mogelijk reproduceren van 'muziek van lang geleden'. We zien het als onze roeping om het kamermuzikale erfgoed door te geven aan een zo breed mogelijk publiek en dagen de componisten en jonge musici van vandaag uit hun verhaal met ons te delen. Het festival wil een unieke en inspirerende bijdrage leveren aan een divers Haags cultureel leven.

Het festival specialiseert zich in kamermuziek en wil zich onderscheiden in kwaliteit, publieksbenadering en internationale uitstraling. Het is het enige kamermuziekfestival in Den Haag, duurt vijf dagen (eindigend in een weekend) en vindt plaats op tientallen Haagse locaties, op plekken waar al concerten plaatsvinden maar ook op vele verrassende locaties. Het festival verbindt kamermuziek met andere kunstvormen en kiest voor een informele setting, waarin musici en publiek elkaar persoonlijk ontmoeten.

   Festival 2017: Over de Grens
   

 

 

 

 

   Festival 2016: Spelen met Vuur

   Na het verkoelende festival Water Music in 2015 zocht het festival de hitte van vuur en passie op.In tientallen stukken lieten musici de
   vlammen hoog oplaaien. Brandende liefde, hartstocht en verlangen waren hoorbaar in de concerten die verspreid over de hele stad
   plaatsvonden.

 


 

   Festival 2015: Water Music

   Waar water is, is leven. Onnoemelijk veel componisten hebben zich op allerlei manieren door water laten inspireren.

   In 2015 was dit de inspiratiebron voor het 12de Kamermuziekfestival Den Haag.
   Een programma waarin water op voor de hand liggende, maar ook op onverwachte manieren centraal stond.

 

Muziekeducatie

Tijdens diverse edities van het festivel heeft Eva ook kleinschalige educatieprojecten voor het voortgezet en basisonderwijs georganiseert, waarbij beleving en passie voor muziek centraal stonden. LEES MEER

Thema's voorgaande edities:

2016 - Spelen met Vuur
2015 - Water Music
2014 - Goed getimed
2013 - Schatkamermuziek!
2012 - Haagse Meesters
2011 - Verbintenissen
2010 - Expeditie Audio
2009 - Trendsetters
2008 - Tijdreizen
2007 - Sprekende Klanken
2006 - Meesterlijk Kinderspel
2005 - Musique de Chambre
2004 - Contrasten
2003 - Bijzondere Bezettingen