Eva Stegeman

Violiste Eva Stegeman valt op door haar grote veelzijdigheid. Als soliste treedt zij op met ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Zij is ook als dirigerend concertmeester actief. Op het gebied van kamermuziek heeft zij internationaal een grote reputatie opgebouwd. Zij speelt in verschillende ensembles en is bovendien artistiek directeur van het door haar in 2003 opgerichte Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag, een festival dat wordt geprezen om de hoge artistieke kwaliteit en innovatieve programmering. Als jurylid in viool- en kamermuziekconcoursen is zij door heel Europa actief. Haar repertoire is zeer breed, van de vroege barok tot muziek van nu en cross-over.
 

Solist

 

European Union Chamber Orchestra

Sinfonia Rotterdam

Orfeo Orchestra Budapest

Combattimento Consort

Deutsche Kammerakademie Neuss

Bielefelder Symphoniker

 

Foto: Foppe Schut

Solist

Eva Stegeman deelt als soliste het podium met orkesten en ensembles als het European Union Chamber Orchestra, het Orfeo Orchestra Budapest, Sinfonia Rotterdam, het Arezzo Ensemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, Sinfonietta Amsterdam, de Bielefelder Symphoniker en Combattimento Consort Amsterdam.

Concertmeester & director
 

Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein


Daejeon Philharmonic Orchestra


Radio Kamer Filharmonie


Casco Phil


LUDWIG


Württembergisches Kammerorchester Heilbronn


Georgisches Orchester Ingolstadt


Sinfonia Rotterdam (first concert master)


Georgisches Kammerorchester Ingolstadt


Noord Nederlands Orkest


Junge Philharmonie Frankfurt RheinMein


Philharmonie Zuidnederland


Rotterdam Philharmonic Orchestra
(guest principal 2nd)

Concertmeester en director

Sinds 2003 is Eva Stegeman director van het European Union Chamber Orchestra, dat altijd zonder dirigent optreedt. Ook met de Deutsche Kammerakademie en het Deajeon Philhamonic Orchestra werkte zij als dirigerend concertmeester. In 2007 vond onder haar muzikale leiding een serie voorstellingen van Mozarts Don Giovanni plaats in Thansau (Zuid-Duitsland, regie: Eva Buchmann). Tijdens festivals voert zij ad-hoc-formaties en kamerorkesten aan (zonder dirigent), waar zij in korte tijd hechte, bevlogen ensembles van weet te smeden.

Van 2007 tot 2012 was zij eerste concertmeester van Sinfonia Rotterdam. Momenteel is zij concertmeester van de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein en primarius van het Doelen Ensemble (van kamermuziek tot symfonisch repertoire).

Als gastconcertmeester speelt Eva bij orkesten als het Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, Casco Phil (Belgische Kamerfilharmonie), het Orkest van het Oosten, LUDWIG en de Philharmonie Zuidnederland. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest vraagt haar geregeld als gast-aanvoerder van de tweede violen.

 

Gast op internationale festivals

In binnen- en buitenland was zij te gast op vele internationale festivals zoals het Festival dei Due Mondi/Spoleto, Emilia Romagna Festival, Ravello Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, Fraenkische Musiktage, HortusFestival, Grachtenfestival Amsterdam, Dag in de Branding Den Haag, Peter de Grote Festival Groningen, Gergiev Festival Rotterdam, Festival Bach en Combraille, Rheingau Musik Festival, festivo/Aschau im Chiemgau, Festival de Wallonie, Festival van Vlaanderen en Glasperlenspiel/Tallinn.

 

Festivaldirecteur

 

Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag

Editie 2016 Spelen met Vuur!
20 t/m 26 april
 

Eva als programmeur en festivaldirecteur

Eva Stegeman is oprichter en artistiek directeur van het Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag dat sinds 2003 elk jaar plaatsvindt. Onder haar leiding brengt het festival jaarlijks een keur van (inter)nationale topmusici bijeen. Het festival heeft een vaste plaats verworven in het Nederlandse muziekleven en staat bekend om zijn hoge artistieke kwaliteit en innovatieve prorammering. Muziek klinkt in combinatie met andere kunstvormen, festivalbezoekers worden nauw bij de concerten betrokken en vaak vinden concerten plaats op alternatieve locaties, juist ook buiten de concertzaal.

 

Eva in kamermuziekensembles

Het spelen van kamermuziek is een grote passie van Eva Stegeman. Zij maakt deel uit van het Cristofori Piano Quartet; van dit kwartet verscheen in 2006 een cd met pianokwartetten van Beethoven en Schumann, die door pers en publiek zeer enthousiast is ontvangen. Als primarius van het Doelen Ensemble legt zij zich toe op de uitvoering van klassiek repertoire van de 20e en 21e eeuw. Met acteur/verteller Huib Ramaer en pianist Folke Nauta vormt Eva Stegeman de kleine muziektheatergroep Storytelling, die zich specialiseert in verhalende concertprogramma’s, zoals over de vriendschap tussen Edvard Grieg en Julius Röntgen en het bewogen leven van de Zweedse violist en componist Amanda Maier. Met het Hortus Ensemble specialiseert zij zich in de authentieke uitvoering van kamermuziek tussen 1850-1950. 

Van 2003 tot 2011 maakte Eva Stegeman deel uit van Combattimento Consort Amsterdam, waarmee ze over de hele wereld optrad en vele cd’s opnam. Met het in barok gespecialiseerde Leupold Trio, waarin zij van 2003 tot 2012 actief was, bracht zij in 2010 de cd Con Chitaronne uit (Challenge Records), met triosonates van Gabrieli tot Vivaldi.

Jurylid

Projecten

Kamermuziekcoach

docent

 

Foto: Joris Jan Bos

Jurylid, initiator van diverse projecten, vioollerares en kamermuziekcoach
 

Eva Stegeman jureerde onder andere bij het Joseph Micka International Violin Competition Prague (2013, 2014, 2015), het Prinses Christina Concours (2014, 2015), de Iordens Viooldagen (2014) en De Grote Kamermuziekprijs - een concours voor klassieke ensembles van Codarts Rotterdam & Koninklijk Conservatorium (2015, 2016).

Als docent Kamermuziek is zij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag

Eva initieert, organiseert en voert diverse projecten uit, zoals Beethoven en de gitaar (met Izhar Elias) en Musik am Nachmittag.

 

Opleidingen, masterclasses en concoursen

Eva studeerde viool bij Davina van Wely aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna volgde zij een postgraduate-studie in Londen bij David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama. Daar werd haar de M. Warsaw Chamber Music Interpretation Award toegekend.
In 1995 won zij de tweede prijs op het 15e Nationaal Vioolconcours Oskar Back voor haar vertolking van het vioolconcert van Beethoven. Zij nam deel aan internationale masterclasses onder leiding van beroemde violisten en pedagogen als György Sebök, Viktor Liberman, Herman Krebbers, Boris Belkin en Lorand Fenyves.

Eva bespeelt een Italiaanse viool uit 1680, vervaardigd door Giovanni Battista Rogeri (Brescia).