Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag - editie 2015

We kijken met veel plezier en trots terug op de12e editie van het festival. Het waren vijf inspirerende en van enthousiasme overstromende waterdagen! Ruim een jaar lang is er keihard gewerkt om Water Music mogelijk te maken. We bedanken de bezoekers, musici, vrijwilligers, vrienden, ambassadeurs, sponsors en partners voor hun bijdrage aan een onvergetelijk festival.

Waar water is, is leven. Onnoemelijk veel componisten hebben zich op allerlei manieren door water laten inspireren. In 2015 was dit voor Eva de inspiratiebron voor het 12de festival; een programma waarin water op voor de hand liggende, maar ook op onverwachte manieren centraal stond.

Niet alleen was er veel watermuziek te horen, ook de nieuwe formule ‘Panta Rhei’ had het continu stromende water als uitgangspunt. Met nieuwe concert­locaties zochten we het water op en in 2015 niet één, maar twee Haagse Kamers. Één langs huiskamers in Scheveningen en één langs panden rond de Hofvijver. Voor het eerst streken we neer in de prachtige Lourdeskerk aan zee, misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Den Haag. Hier werd tijdens het openingsconcert, op water geïnspireerde foto's avn bezoekers op een groot scherm geprojecteerd. En tijdens het Sleepover-Concert konden luisteravonturiers na een energiek concert letterlijk bij watergeluiden in slaap vallen én overnachten …

In 2015 waren er wederom diverse primeurs. Het fenomenale Britse Trio Apaches bracht de Nederlandse première van een uniek arrangement van Debussy’s La Mer – wat Eva betreft de mooiste ode aan de zee ooit geschreven. In het kader van het Mesdagjaar vond een speciaal Mesdag-concert plaats waarin The Sea van Leo Samama zijn wereldpremière beleefde in de Nieuwe Kerk.

 

Lourdeskerk, Den Haag Scheveningen

Festival 2015

 

Het Sleepover-concert op zaterdagavond en -nacht in de Scheveningse Lourdeskerk bekroonde fenomenaal deze festivalavond. Na afloop van het theatrale verrassingsconcert H2O-suprise, met muziek van Bach tot Steve Reich, en Vivaldi Rocks, waarin soloconcerten van Vivaldi en rockarrangementen naadloos in elkaar overvloeiden, konden bezoekers indommelen op zelf meegenomen matrassen bij rustgevende stukken als Vivaldi’s La Notte, Borodins Notturno en watergeluiden.

De musici slopen op sokken door de zaal en stopten pas met spelen wanneer iedereen sliep. ‘s Ochtends werden de luisteravonturiers gewekt met follia’s uit de Renaissance en andere zoete klanken. Na een gezamenlijk ontbijt met de musici kon iedereen weer geïnspireerd aan een nieuwe festivaldag beginnen.