Cristofori Piano Quartet

Florent Boffard - piano
Eva Stegeman - viool
Nicolas Bône - altviool
Ursula Smith - cello

 

Foto: Simon van Boxtel

 

Het Cristofori Piano Quartet werd in 2002 opgericht en bestaat uit violiste Eva Stegeman, altviolist Nicolas Bône, celliste Ursula Smith en pianist Florent Boffard. De leden, met een Franse, Engelde en Nederlandse nationaliteit, delen een grote muzikale ervaring op zowel solistisch als kamermuzikaal vlak.

De radiozender Bayern 4 Klassik zond in juli 2003 een LIVE-opname van het kwartet uit met het pianokwartet van Schumann en het Forellenkwintet van Schubert (in samenwerking met de Nederlandse bassist Rob Dirksen); in september 2007 trad het ensemble LIVE op in het radioprogramma Spiegelzaal vanuit het Concertgebouw in Amsterdam. In november 2004 nam het kwartet een cd op met pianokwartetten van Beethoven en Schumann voor het label festivo records. De Duitse pers uitte zich bijzonder lovend:

Das ist die bislang beste Einspielung des Werkes.” (over Beethoven)

Diese CD ist eine immense Bereicherung, weil sie neue Maßstäbe der Interpretation setzt” - Münchener Merkur 26 aug 2005

In september 2007, tijdens Internationaal Kamermuziekfestival Den Haag, gaf het Cristofori Pianokwartet in samenwerking met bariton Mattijs van de Woerd de wereldpremière van Wagner’s Dreams van de Nederlandse componist René Samson op een gedicht van Allisa Valle.

Bartolomeo Cristofori di Francesco (1655 – 1731) werd geboren in Padua. Hij kreeg aanvankelijk bekendheid als klavecimbel- en spinetbouwer. In 1693 verhuisde hij naar Florence waar hij ging werken voor Ferdinando de’ Medici, de Groothertog van Toscane. Zijn grootste faam verwierf hij door zijn uitvinding van de voorloper van onze huidige piano; een klavecimbel “que fà il piano e il forte”. Voor het eerst in de muziekgeschiedenis kon men op een toetsinstrument alle dynamische gradaties tussen hard en zacht laten horen! Deze naam werd ingekort tot ‘pianoforte’ en later tot het ons bekende ‘piano’.

Het Cristofori Piano Quartet richt zich niet uitsluitend op het pianokwartet-repertoire (voor dit genre lieten vooral componisten uit de romantiek als Brahms, Schumann en Dvorák meesterwerken na), maar nodigt ook geregeld gastmusici uit om zo de repertoirekeuze uit te breiden. Zo concerteerde het kwartet onder meer met de bassist Peter Jansen, violiste Nadia Wijzenbeek, sopraan Cora Burggraaf en de befaamde Oostenrijkse klarinettist Alois Brandhofer.

Meer informatie:
Pascale Montauban (Belgium)
Arien Artists and Music Management
arien@telenet.be
+32 4 9622 2515

REPERTOIRE LIJST CPQ

MP3s Cristofori Piano Quartet (CD-opname voor het label festivo records): LUISTER HIER